VEELGESTELDE VRAGEN

Een bruiloft plannen is een hele organisatie. Als bruidsfotograaf krijg ik veel vragen en daarom heb ik alvast de meest voorkomende vragen voor jullie beantwoord.

raden zo vroeg mogelijk te boeken.

♦  HOE LANG VAN TEVOREN MOETEN WIJ EEN TROUWFOTOGRAAF BENADEREN?

De beschikbaarheid van een fotograaf is sterk afhankelijk van de populariteit van de trouwdatum. De maanden juni t/m september zijn erg populaire trouwmaanden. Een trouwfotograaf wordt veelal 6 tot 12 maanden voor de trouwdatum geboekt. Het is aan te raden zo vroeg mogelijk te boeken.

♦ IN WAT VOOR STIJL FOTOGRAFEER JE?

Mijn bruidsreportages zijn veelal journalistiek gefotografeerd, dus ik fotografeer de momenten van de dag zoals deze zich voordoen. Enkel tijdens de fotosessie geef ik jullie gerichte aanwijzingen, daarbuiten zo min mogelijk. Op deze manier zijn de foto’s spontaan en echt.

♦ WIJ HOUDEN NIET ZO VAN POSEREN, HOE GAAT DAT TIJDENS DE FOTOSESSIE?

Zelf hou ik ook niet van geposeerde foto’s, dus dat komt goed uit. Een fotosessie is vaak een rust-moment op de trouwdag, even samen weg van de drukte. Tijdens de fotosessie geef ik wel aanwijzingen hoe en waar je kan staan of laat ik jullie even samen lopen. Ontspan, praat en lach met elkaar en geniet van het moment, dan komt het met de foto’s vanzelf goed! Achteraf hoor ik vaak: ‘oh dat was heel leuk en gezellig, de tijd vloog voorbij’.

♦ HOEVEEL TIJD HEBBEN WE NODIG VOOR DE FOTOSESSIE?

Mijn advies is om voor de fotosessie tenminste 60 minuten in te plannen. Wil je tijdens de fotosessie twee locaties bezoeken is het advies tenminste 90 minuten. Hou daarnaast ook rekening met de reistijd van en naar de locaties.

♦ WIE BEPAALT DE LOCATIE(S) VOOR DE FOTOSESSIE?

Deze bepalen jullie zelf, uiteraard kan ik jullie hierin wel adviseren. Vergeet daarnaast niet een binnenlocatie mocht het Nederlandse weer niet mee werken.

♦ HOE RIJ JIJ NAAR DE FOTOLOCATIE?

Jullie gaan over het algemeen met de trouwauto en ik rij met mijn eigen auto.

♦ HOEVEEL TIJD MOETEN WE VRIJ MAKEN VOOR DE GROEPSFOTO’S?

Het maken van de groepsfoto’s duurt circa 20 tot 30 minuten, afhankelijk van het aantal combinaties dat jullie kiezen.

♦  MAAK JE OOK DETAILFOTO’S

Jazeker. Als ik bij de voorbereidingen aanwezig ben maak ik foto’s van bijvoorbeeld de schoenen, de ringen, de jurk etc. Reken hiervoor circa 30 minuten voor het maken van dit soort foto’s, ze kunnen niet meer gemaakt worden zodra je je kleding aan hebt.

♦ HOE WERKT HET MINIMUM AANTAL UREN VAN 6 UUR?

Om de kwaliteit van de reportage te waarborgen hanteer ik een minimum van zes aaneengesloten uren voor een bruidsreportage.

♦ WANNEER START JE HET LIEFST MET FOTOGRAFEREN OP ONZE TROUWDAG?

Graag ben ik er al bij vanaf de voorbereidingen. Het liefste kom ik aan terwijl je haar en make-up worden gedaan zodat ik daar mooie foto’s van kan maken. Tevens kan ik dan de detailfoto’s maken van de jurk, de ringen en de schoenen.

♦ IS HET OOK MOGELIJK OM MET 2 BRUIDSFOTOGRAFEN TE KOMEN?

Jazeker, ik heb een aantal vaste collega-bruidsfotografen waar ik mee samenwerk, die ik goed ken en vertrouw.

♦ WAARMEE FOTOGRAFEER JE?

Ik fotografeer met de nieuwste professionele apparatuur van Canon, de Canon 5D markIII en diverse professionele lenzen. Tijdens een bruiloft heb ik altijd back-up apparatuur bij me.

♦ FOTOGRAFEER JE OOK BRUILOFTEN IN HET BUITENLAND?

Jazeker! Een bruiloft fotograferen in het buitenland is erg speciaal en zo leuk om te doen! Een totaal andere omgeving, een soort ‘werkvakantie-gevoel’ en het veelal lekker weer, geweldig! Dus ga je in het buitenland trouwen, dan hoor ik graag wat jullie wensen zijn. Het is goed om vooraf rekening te houden met het feit dat er naast fotografie een aantal kosten bij komen, zoals voor de vlucht en het verblijf. Kijk eens naar de bruiloft van Rob & Merette in Frankrijk: bruiloft in de Champagnestreek in Frankrijk.

♦ WAT DOE JE ALS JE ZIEK WORDT?

Gelukkig ben ik zelden tot nooit ziek. Maar er kan natuurlijk overmacht in het spel zijn, zoals een gebroken been. Dan heb ik gelukkig een netwerk van bruidsfotografen waarop ik terug kan vallen. Ik zal er dan alles aan doen om een bruidsfotograaf te vinden die bij jullie past, in overleg met jullie.

♦ WAT DOE JE TIJDENS HET DINER?

Ik moet zelf ook eten op zo’n dag dus ik waardeer het zeer indien het bruidspaar iets voor mij regelt. Zo blijf ik scherp en kan ik goede foto’s blijven maken. Dit is geen verplichting uiteraard. Samen zoeken we een moment uit dat ik even kan gaan eten.

♦ IS HET MOGELIJK DAT JE PAUZE NEEMT EN LATER OP DE DAG WEER TERUG KOMT?

Graag loop ik de gehele tijd met jullie mee om zo alle momenten vast te kunnen leggen. Het inlassen van een pauze is niet mogelijk. Graag overleg ik met jullie hoe jullie programma in elkaar steekt en wat de beste oplossing is om de fotografie uren in te zetten.

♦ DE DAG LOOPT UIT, WAT NU?

Jullie bruiloft staat exclusief in mijn agenda gepland. Een week voor de trouwdag hebben we nog contact over de laatste stand van zaken waarin we onder andere nogmaals de begin- en eindtijd met elkaar bespreken. Mocht het door omstandigheden uitlopen en je wil me graag langer aanwezig hebben dan is dat mogelijk tegen mijn normale uurtarief. Ik reken per halve uren. Een kwartiertje langer op de dag tel ik niet mee.

♦ WANNEER KUNNEN WE DE FOTO’S VERWACHTEN?

Binnen enkele dagen ontvang je een preview van circa 15 foto’s. Uiterlijk na 6 weken ontvang je de overige foto’s, op mijn eigen wijze nabewerkt.

♦ HOE ONTVANGEN WE DE FOTO’S?

De foto’s ontvang je in JPEG formaat in een hoge resolutie (groot formaat) en zonder watermerk in een prachtige online gallery waar je de foto’s eenvoudig kunt downloaden en delen met familie en vrienden.

♦ HOEVEEL FOTO’S KRIJGEN WE UITEINDELIJK?

De totale hoeveelheid hangt van diverse factoren af: hoe lang ben ik op jullie bruiloft geweest, waren er veel activiteiten, was er veel reistijd etc. Je kunt uitgaan van gemiddeld 200 tot 400 foto’s per bruiloft, met name afhankelijk van de uren trouwfotografie die jullie hebben afgenomen.

♦ BEWERK JE DE FOTO’S OOK?

Qua nabewerking benader ik de werkelijkheid zo veel mogelijk. Al tijdens het fotograferen probeer ik direct voor de juiste compositie en kleurintensiteit te zorgen. In de nabewerking kan dit verder aangescherpt worden. Zaken die verder bij de nabewerking naar voren komen zijn het bijsnijden van de foto’s en correcties op kleur en contrast. Wat ik niet doe in de nabewerking: zaken toevoegen of weghalen (het bekende ‘dat Photoshoppen we straks wel weg’), kleuraccenten (alles zwart/wit en 1 accent kleur toevoegen) en sepia.

♦ KRIJGEN WE DE FOTO’S IN KLEUR EN/OF ZWART-WIT?

Alle foto’s worden in kleur aangeleverd en een selectie van de foto’s wordt tevens nabewerkt in zwart-wit.

♦ KRIJG IK LETTERLIJK ALLE FOTO’S DIE GEMAAKT ZIJN OP ONZE BRUILOFT?

Nee dit is niet mogelijk. Ik maak een uitgebreide selectie waarbij de mooiste foto’s nabewerkt worden. De foto’s waar je uiterst onflatteus op staat halen deze selectie niet. Daarnaast maak ik van elk moment en van elke setting diverse foto’s, de beste hieruit worden geselecteerd.

♦ KAN IK OOK DE FOTO’S ALS RAW BESTANDEN ONTVANGEN?

Je ontvangt de foto’s in JPEG formaat in een hoge resolutie en zonder watermerk. RAW bestanden lever ik niet.

♦ WAT HOUDT EEN LOVESHOOT IN?

Voor de bruiloft kan er nog een loveshoot gepland worden. Op deze manier raak je gewend aan de camera en aan mij. Leuk is om foto’s te gaan maken op een plek die voor jullie beide speciaal is, bijvoorbeeld waar jullie elkaar hebben leren kennen. De foto’s van deze shoot kan je eventueel gebruiken voor de trouwkaart of het bedankje.

♦ IK HEB INTERESSE, HOE GAAT HET NU IN ZIJN WERK?

Via het contactformulier, de mail of telefonisch nemen jullie contact met me op waarna we direct een kennismakingsgesprek inplannen. Tijdens dit gesprek kan je direct aangeven of je me definitief wil boeken of je denkt er samen nog even over na. Indien jullie me willen boeken stuur ik de overeenkomst toe. Zodra de aanbetaling binnen is staat jullie datum definitief vast in mijn agenda.

♦ WE HEBBEN JE GEBOEKT, WAT NU?

Graag hou ik tussentijds contact over de voorbereidingen. Mochten er belangrijke zaken veranderen, neem dan gerust contact met me op. Een week voor de bruiloft hebben we sowieso nog telefonisch contact om alles nog even rustig door te spreken.

♦ WORDEN ONZE TROUWFOTO’S OOK GEBRUIKT VOOR BIJVOORBEELD DE WEBSITE OF FACEBOOK?

Soms wel, soms niet. Ik schrijf veelal een blog over een bruiloft en plaats hierbij enkele foto’s. Ook gebruik ik enkele foto’s in mijn portfolio of voor bijvoorbeeld een flyer. Heb je dit liever niet, graag verneem ik dit voor het uitbrengen van de offerte.

♦ WANNEER MOET IK BETALEN?

Je betaalt in delen: 25% als aanbetaling, 25% 4 weken voor de bruiloftsdatum en 50% voordat ik de uiteindelijke foto’s in hoge resolutie verstuur.

♦ HOE LANG BEWAAR JE ONZE TROUWFOTO’S?

Direct na de trouwdag maak ik diverse backups. De gehele trouwreportage bewaar ik tot minimaal een half jaar na levering. Het is aan te raden zelf ook op diverse manieren backups te maken.

Staat jullie vraag er niet tussen of wil je graag een persoonlijk gesprek aanvragen? Bel, mail of vul het CONTACTFORMULIER in!

KIJK VERDER OP

RECENTE BRUILOFTEN

Annemarie bruidsfotografie, journalistieke trouwfotografie, ongedwongen en spontaan

KIJK VERDER OP

ERVARINGEN

Annemarie bruidsfotografie, journalistieke trouwfotografie, ongedwongen en spontaan

KIJK VERDER OP

PORTFOLIO

Annemarie bruidsfotografie, journalistieke trouwfotografie, ongedwongen en spontaan